marți, 24 mai 2011

La salcam, spre Blandiana

Duminica, am reusit doua ore sa ma strecor printre nori cale de 37km, am scapat doar cu cateva picaturi .

Am ales o ruta "silent" dar cu hopuri...

Poze cu nori inocenti , inca!


Tot el.

Ruina bisericii din Vurpar. Zidarii si dulgherii de pe vremuri stiau meserie.


Arata bine.

Inainte, raiul albinelor. Peste tot miros de salcam. Dupa cativa km se ajunge in Blandiana.

vineri, 6 mai 2011

Alba Iulia - fara rezervare

Alba Iulia este un orasel micut din Ardeal de care lumea isi aduce aminte o singura data pe an, la 1 Decembrie, dupa care este din nou uitat pana la anul. Daca totusi ati jucat darts cu harta Romaniei si ati nimerit pe Alba Iulia, pedeapsa nu e asa de mare; chiar s-ar putea sa vedeti ceva aici. In ultimul timp s-a dezvoltat infrastructura din jurul cetatii Carolina si s-ar putea chiar sa aveti de a face cu o atmosfera medievala.

O sa plec de la ideea ca veti veni in Alba Iulia pur si simplu spontan. Daca veniti cu masina n-ar fi rau sa mai aruncati vreo doua biciclete in ea; daca veniti cu trenul s-ar putea sa aveti norocel, fiindca CFR-ul s-a mai luminat la minte in ultimul timp si va accepta bicicletele in ceva vagon "special". Tot norocosi sunteti fiindca gara Alba Iulia se afla pe ruta acestor trenuri speciale adica rutele Bucuresti-Cluj-Sibiu.

Sa zicem ca veniti cu masina. Incercati sa nu va faceti praf pe ultimele linii drepte de drum inainte de oras, nu castigati decat treizeci de secunde pe care le veti pierde la semafor.
Din directia Cluj, va puteti parca la singurul mall din oras, numit evident "Alba-Mall". Dupa ce treceti podul peste Ampoi, dupa prima intersectie mare, pe stanga. Parcarea este in general libera, mai putin locurile din fata intrarii care sunt by default rezervate pentru noua specie numita "cocalarus albaiulensis". In mall gasiti potol la preturi rezonabile, zic eu. Mie imi place chinezul si antikul. In spate chiar niscai supermarketuri in caz ca ramaneti fara baterii la aparatul foto. Cu bicicletele o luati inspre centru, de acolo sigur o sa vedeti cetatea. Per pedes asteptati autobuzul. Nu puteti sa ratati cetatea nici asa. Pentru cei comozi, va puteti infige cu masina direct in fata catedralei.

Daca veniti dinspre Sebes e mai simplu. Dupa ce treceti podul peste Mures, podul peste calea ferata, la semafor la Gara, faceti stanga si dupa prima intersectie vedeti cetatea si puteti parca chiar la baza cetatii. Avezi nevoie de un ochi bun si de putin fler de sofer ca sa nimeriti parcarea din prima. Daca nu, o luati la deal in sus si prima la dreapta va aduce in alta parcare minuscula. Daca si pe asta ati ratat-o procedati tot cu prima la dreapta. In final o sa reusiti sau o sa va invartiti in cerc.

Pentru clientii CFR , este recomandat autobuzul din Gara. Ca si bonus, aveti o sursa de fast-food mult, bun si ieftin langa parcarea de taxiuri. Ignorati va rog personajele care cer bani pe degeaba. Nu sunt decat niste muncitori la locul de munca.



Ca si traseu de autobuz, cautati-le pe cele rosii si pe care scrie Gara-Cetate .... Cu celelalte autobuze puteti face chiar turul judetului, asa ca... :) . Biletul de autobuz se ia de la sofer sau automat. In poza afisajul autobuzului chiar functiona dar ochiul aparatului foto a clipit prea repede.


Odata ajunsi in cetate, rasuflati usurati ca ati scapat de balamuc. Puteti admira Portile,Obeliscul si intra pe Trasee. Catedralele si Muzeul Unirii nu-s de ocolit. Biciclistii pot face celebrul traseu de biciclete in cerc, pe Traseul de Sud, Est si Nord. Recomandat Traseul de Nord sa fie ultimul fiindca acolo puteti sa va mai racoriti la umbra zidurilor. Copacei nu prea sunt, au fost cam rasi de pe fata cetatii in ultimul timp. Daca aveti noroc, puteti prinde ceva umbra in Parcul Custozza, in fata Universitatii. Daca nu, asteptati pana vine seara sau mergeti in parcul din fata catedralei.

Mie personal imi place cel mai mult Traseul de Nord si de Sud. Cel de Est e un pic claustrofobic, fiind destul de stramt dar iti da aerul de cetate medievala. Soldatii in uniforme si calutii aduc un plus la acest sentiment.

Aleile de biciclete si pietoni sunt separate dar pe moment nesemnalizate. Din aceasta cauza, pietonii sunt cam dezorientati si se preumbla peste tot. Daca aveti sonerie la bicicleta , folositi-o din plin. Apropo de biciclete, ar fi bine sa nu le lasati nelegate bine. Motivele sunt lipsa de biciclete de plan mondial as zice...

Pentru amatorii de restaurante, exista localuri pe Trasee. O sa le vedeti cu siguranta. Nu le-am vizitat, eu fiind genul multumit cu un kebap, o sticla de cola si o bordura libera. Apropo, micii de la Kaufland chiar sunt buni. Nu stiu sa va zic unde e Kaufland-ul, oricum nu-i departe. Mai intrebati, ca sa va delectati cu accentul ardelenesc.

Cam atat ar fi. Ca sa plecati, faceti pur si simplu traseul invers. S-aveti parte de o zi faina! :)

Traseul de Sud:

Traseul de Est:


Traseul de Nord: pentru biciclisti: urmariti aleea lata, cu pavele mai galbene si claxonati pietonii!!


 De exemplu pe ei!


Traseul de Nord, la inceput.

Sau final ?