joi, 24 septembrie 2009

Despre Bavaria (Ianuarie 2004)


     Cine se uita mai pe indelete pe o harta a Germaniei va vedea un adevarat paienjenis. Datorita nivelului de trai ridicat si al dezvoltarii masive pe orizontala in detrimentul mediului inconjurator, nu se mai pot arata pe harta zone relativ putin populate cu exceptia muntilor, respectiv a parcurilor nationale. In rest asfaltul predomina, teritoriul fiind strabatut in lung si in lat de autostrazi, drumuri nationale, drumuri secundare, agricole, private.
Totusi datorita influentei partidelor ecologiste se poate vedea o asa numita protectie a mediului inconjurator si nu numai. In general se urmareste scaderea poluarii, reducerea pierderilor, prevenirea dezastrelor ecologice .

Vom lua un mic exemplu din landul Bavaria, situat in sud est-ul Germaniei la poalele Alpilor: orasul Landshut - oras infratit cu Sibiul. Landul Bavaria este cel mai mare si cel mai dezvoltat economic dintre toate landurile germane. Relieful este unul variat, Alpii in sud, bazinul hidrologic al Dunarii, depresiuni si podisuri.
Landshut-ul este asezat in lunca Isar-ului, afluent al Dunarii. Profitand de raul care trece chiar prin centrul orasului drumurile de bicicleta au fost practic concepute de-a lungul malurilor, chiar pe digurile de protectie. In acest mod s-a asigurat practic o legatura est - vest pe o distanta de 15 km in interiorul orasului.



     Si pe celelalte directii s-au realizat asemenea drumuri.
Cat de importante sunt aceste alei ne spun numarul de poduri peste Isar - 5 poduri lungi de peste 15 metri circulate doar de biciclete.



     Normele de dezvoltare ecologica europene au inclus pe lista si cuvantul "bicicleta" :). Acest mijloc de locomotie este atat de iubit incat i s-a alocat o intreaga infrastructura. Astazi nu se poate concepe proiectarea unui cartier nou de locuinte fara o alee de biciclete care sa faca legatura cu restul orasului.
De altfel in orice oras din Germania se pot descoperi retele intregi de drumuri pentru biciclete. Tehnic vorbind, un capitol la care germanii exceleaza, aceste drumuri sunt in asa fel concepute incat evita pe cat posibil intersectarea cu marile artere de circulatie. De asemenea s-a dezvoltat un intreg sistem de semne de circulatie doar pentru biciclete.



     Toata aceasta distanta se poate parcurge usor netraversand nici o sosea circulata. Practic un biciclist poate parcurge acceasi distanta in acelasi timp cu o masina prinsa in traficul de la orele de varf. Daca ar fi sa luam in calcul pretul tot mai piperat al carburantului, poluarea, sedentarismul pe care il implica o masina atunci bicicleta este o alternativa clara. Am putea reaminti serviciile de curierat rapid din marile orase care sunt indeplinite de ... biclisti.

Problema intersectiilor s-a rezolvat prin pasaje subterane iluminate noaptea. Daca in centrul orasului aleile de bicliclete sunt marcate si asfaltate , la periferii acestea sunt intretinute cu pietris.



Traficul pe aceste drumuri este interzis masinilor, prin semne, bare verticale si bariere.


Pe timp de iarna se arunca sare si pietris macinat cu latura de 4mm. Acesta asigura o protectie buna impotriva alunecarii.



     Sa trecem in revista categoriile de oameni care folosesc aceste drumuri :
- scolarii, liceenii si studentii : orice scoala liceu sau universitate are o parcare speciala pentru biciclete, conectata la sistemul urban de alei. La orele de varf apar lucratorii de la circulatie pentru coordonarea traficului de .... biciclete.



- pensionarii, plusul adus sanatatii nu este de neglijat.
- angajatii marilor firme : in general acestea sunt aflate in afara zonelor de locuit.
- si nu in ultimul rand turistii. Drumul de bicicleta pe raul Isar "Isarradweg" face legatura cu izvoarele raului din Alpi si pana la varsarea acestuia in Dunare.



     Reteaua de drumuri de biciclete este atat de bine organizata inca exista chiar "Donauradweg" (conectat cu "Isarradweg") adica drumul de bicicleta pe langa Dunare, se poate merge de la izvoarele Dunarii pana la Viena si chiar Budapesta.



     Se organizeaza excursii ce se intind pe mai multe saptamani pentru cei ce vor sa si viziteze orasele de pe traseu . Evident fanii acestui drum vor dori sa il cutreiere pana la capat adica Delta Dunarii, Romania :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu